Kávový Kahlúa koláč
Miluji kávu. Každý den se s ní probouzím a zbožňuji tu vůni, když se čerstvě umele. A tak není divu, že jí dávám všude možně do různých receptů. Zde se s vámi chci podělit o koláč, který je provoněný nejen čerstvou kávou, ale také kávovým likérem Kahlúa.
Příprava: 35 minut
Pečení: 35 minut
Ingredience:
- 230g kvalitní hořké čokolády
- 230g másla + 20g másla na vymazání
- 5 vajec vel.L
- 2 polévkové lžíce čerstvě umleté kávy
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1,5 šálku hnědého cukru
- 2 šálky hladké mouky
- 4 silná espressa (4x35ml)
- 1/4 šálku Kahlúa likéru
Příprava:
V hrnci rozpusťte společně čokoládu a máslo. Odstraníme z tepla a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Rošt trouby dáme do 1/3 a troubu předehřejeme na 190st. Plech cca 23x33x5 vymažeme máslem.
Ve velké míse rozmícháme vejce s cukrem a přidáme umletou kávu, vanilkový extrakt a sůl. Mícháme mixérem cca 5 minut. Poté opatrně vmícháme vychlazenou čokoládovou směs. Nakonec opatrně přidáme mouku.
Zvlášť v malé misce smícháme horkou kávu s likérem kahlua a přimícháváme do těsta. Vše musí být velmi dobře spojené. Nalijeme těsto na plech a dáme péct. Pečeme asi 35 minut. Poté vyndáme. Krájíme vychlazené.