Kdo říká, že musíme pít neustále horké kafe? Studené kávové nápoje se staly oblíbenou letní pochutinou. Můžeme pracovat s různými příchutěmi a variacemi. Samozřejmě, limonády a ledové čaje jsou také super a frčí, ale kafe je kafe.
Příprava ledové kávy
Máte dvě možnosti. Buď si ledovou kávu koupíte v obchodě již hotovou a vychlazenou nebo si ji doma připravíte sami. Ta druhá varianta je úspornější a lepší. Můžete volit kvalitní ingredience a chutě, které vám vyhovují. A také výsledný nápoj bude obsahovat mnohem méně zbytečného cukru, nebo třeba žádný. Záleží na vás, co máte rádi.
Vybrali jsme pro vás pár receptů, které máme my osobně také moc rádi. Při přípravě, doporučujeme pracovat s čerstvě připravenou kávou. Tedy je lepší zvolit cestu, připravit kávu a ochladit jí pomocí ledu, než, že připravíte kávu a necháte ji třeba hodinu vychladnout. Káva získá kyselou příchuť a není to ono. Ochlazení přes led je lepší a také rychlejší.
Pokud plánujete přidání cukru, přidejte ho ještě do horké kávy. V ledových nápojích se cukr špatně rozpouští. Pokud chcete doslazovat až na závěr, je už lepší použít různé druhy ochucených sirupů, kondenzovaného mléka nebo třeba zmrzlinu.
Ledová káva - recepty
Karamelová ledová káva
Recept na 2 kávy:
- 2x silné espresso 40ml (případně nahraďte filtrovanou či instatní kávou)
- 10ml karamelový sirup Monin
- 2dc mléka
- kostky ledu
- cukr dle potřeby
- šlehačka
- karamelový topping na ozdobu
Vše nalijte do šejkru a důkladně protřepejte. Servírujte do vyšších sklenic, můžeme ozdobit ještě ušlehanou šlehačkou a karamelovým topingem.
Kávový shake
Recept na 2 kávy:
- 2x silné espresso 40ml (případně nahraďte filtrovanou či instatní kávou)
- 2 větší kopečky vanilkové zmrzliny
- 2dc mléka
- šlehačka
Vše, krom šlehačky, nalijte do mixéru a mixujte do hladka. Podáváme s ušlehanou šlehačkou a můžeme posypat trochou kakaa. Servírujeme do vyšších sklenic.
Třívrstvá ledová káva
Recept na 1 kávu:
- 1x silné espresso 40ml (případně nahraďte filtrovanou či instatní kávou)
- 50ml kondenzovaného mléka sladkého
- 1dc mléka
- kostky ledu
Do sklenky nalijeme kondenzované mléko. V šejkru protřepeme espresso s kostkami ledu a nalijeme přes polévkovou lžíci do sklenky k mléku. Zbylé mléko použijeme na přípravu mléčné pěny, kteoru následně nalijeme do sklenice opět přes lžíci a vytvoříme třetí vrstvu. Pokud nemáme možnost, jak doma připravit mléčnou pěnu, můžeme tuto vrstvu narhadit neslazenou šlehačkou.