Svět kávy, podobně jako svět vína, je obrovský a komplikovaný. Každý šálek chutná jedinečně. A samozřejmě také, ne nadarmo se říká "sto lidí, sto chutí". Díky čtyřem klíčovým vlastnostem kávy, budete umět lépe popsat šálek kávy ve vašich rukou a sami tak zhodnotit, která káva je pro vás ta nejlepší. Pomůžeme vám lépe poznat tento oblíbený životabudič. Dnes se podíváme na hlavní aspekty ochutnávky kávy. Jak různé složky ovlivňují váš ranní šálek kávy.
Aroma
Vůně je důležitou součástí hodnocení kávy. Je to proto, že čich úzce souvisí s naším vnímáním chutí. Až si dáte vaši další kávu, chvilku přiložte nos k šálku a nechte se pohltit vůní. Vzpomeňte na degustace vína.
V závislosti na odrůdě a pražení, patří mezi běžné vůně karamelová, kouřová, uhelná, ovocná, ořechová a kořeněná. Pro běžného člověka může být někdy obtížné je přesně detekovat. Nikdy to však neuškodí zkusit, protože kvalitní vůně kávy vám pomůže zlepšit i její chuť.
Acidita
K vyjádření Acidity, neboli kyselosti, máme spousty přídavných jmen. Jasná, ovocná, ostrá, .. Není snadné ji přesně definovat. Co je ale jasné, že bez acidity není kvalitní káva. Objevuje se v kávách, které jsou pěstované ve vyšších nadmořských výškách. Existuje mnoho různých typů kyselosti. Od kyseliny citrónové, po kyselinu jablečnou, které dodávají kávě ovocné a květinové příchuti.
Káva vám nedělá dobře?
Mnoho lidí spojuje vysoce kyselou kávu s příčinou jejich překyseleného žaludku. To však nezpůsobují všechny druhy kyselin, ale specifický typ známý jako kyselina chinová. Tu najdeme mimo jiné v zatuchlé kávě, která byla pražená už dávno.
Pokud vás po kávě bolí žaludek, nebývá to z důvodu přirozených "kyselinek" pocházejících z kávových odrůd, ale spíše starou kávou. A pokud se k tomu jedná o kávu hodně tmavě praženou, která vylučuje velké množství olejů, tak v kombinaci se starým datem pražení, získáváte ještě navíc žluklé oleje, které žaludku také neprospívají.
Tělo
Tělo kávy, známé také jako pocit v ústech, je měřítkem její struktury. Až si budete dávat kávu, vnímejte, jak bohatá nebo intenzivní je, jak se usazuje na vašem jazyku. Mezi běžně používané výrazy pro popis těla kávy patří, "silné tělo", "střední" nebo "lehké". Kávu se silným tělem budete na jazyku cítit výrazně déle, než kávy lehčí. Krásné srovnání, jak pochopit rozdíl mezi silným a lehkým tělem. Představte si pocit v ústech po vypití plnotučného mléka proti odtučněnému mléku.
Příchuť
Je to jednoduše chuť vaší kávy. Má náznak medu? Ochutnáváte vanilku? Možná chutná jako směs ořechů a karamelu? Sladká nebo hořká? Charakteristiky kávové příchuti jsou, stejně jako při popisu acidity nebo těla kávy, stejně rozsáhlé jako slovní zásoba člověka. Ovlivňuje ji původ, nadmořská výška, půda, zpracování a spousta dalších faktorů.
Nejlepší káva na světě
Bezesporu jedna z dlouhodobě nejlépe hodnocených světových káv je Jamaica Blue Mountain. Jamajka je třetím největším karibským ostrovem a domovem nejdražší kávové speciality - Blue Mountain. Káva je pojmenována podle pohoří kde se pěstuje, nachází se na severovýchodě ostrova. Nadmořská výška není tak vysoká, ale říká se, že téměř věčná modrá mlha zpomaluje zrání plodu a tím zvýrazňuje chuť. Má vynikající vlastnosti, včetně bohaté chuti, jemné kyselosti, plného těla a příjemné sladkosti.