Káva má stejně jako víno širokou škálu chutí a vůní. A stejně jako u vína i u kávy čas od času opouštíme svou komfortní zónu a zkoušíme něco nového. Někdy je třeba několik let zkušeností, aby jsme poznali, co nám chutná.
Káva je nyní oblíbenější než kdykoli předtím a spotřebitelé stále více vyhledávají vyšší kvalitu. Stejně jako v případě vína je k dispozici množství informací o tom, jak kávu nakupovat, skladovat a připravovat, aby byl zážitek z ní co nejlepší.
Zřejmý je trend směřující ke speciální kávě. Nejedná se o běžnou kávu, ale o řemeslný produkt, který je vyroben s vyšším standardem a větší péčí než běžná káva. Ve většině případech je pěstovaná malými farmáři.
Speciální kávu poznáte tak, že se netají svým původem (zemí, oblastí, případně farmou) zpracováním ani datem pražení.
Lidé, kteří tuto kávu vyhledávají jsou ti stejní lidé, kteří mají rádi kvalitní vína a oceňují rozdíl v kvalitě mezi levnými a prémiovými víny. Je jasné, že tento trend bude pokračovat, protože spotřebitelé vyhledávají kvalitnější výrobky ve všech oblastech svého života.
Jeden z důvodů je, že konzumenti kávy jsou stále vzdělanější v oblasti produktu, který konzumují. Chtějí vědět, odkud jejich káva pochází, jak se pěstuje a zpracovává a jaký dopad mají tyto procesy na životní prostředí.
Káva se stala módní záležitostí a to znamená, že se z ní stává nápoj, o kterém se mluví.
Takže například místo toho, abyste teď při Small talk říkali, že vás zaujala bílá vína z rakouského Wachau, můžete říct, že jste nedávno ochutnali guatemalskou kávu z oblasti Antigua a vypadat jako někdo, kdo se vyzná. Okamžitě se zařadíte mezi ty, kteří mají přehled a vkus.
Oblast Antigua se nachází v jihozápadní části Guatemaly a je známá svým mírným klimatem, bohatou půdou a rozmanitostí mikroklimat.
Káva se zde pěstuje v nadmořské výšce od 1 200 do 2 000 metrů ve vulkanické půdě, která obsahuje vysoké koncentrace minerálů. Vysoký obsah kyselin v půdě dává kávě jedinečný chuťový profil: jemnou, ale plnou chuť s tóny sušeného ovoce, čokolády a oříšků.