French Press má své zastánce i odpůrce, pravdou ovšem zůstává, že je to jedna z nejčistších metod přípravy kávy. A to proto, že se nejvíc přibližuje cuppingu, degustaci kávy, kterou používají profesionálové na hodnocení káv.
Pro začátek příběhu se přenesme do Paříže roku 1850
Je to téměř 200 let, co se na dvoře Ludvíka XIV. objevila káva a její obliba začala pozvolně stoupat a šířit se celou Francií. Káva už dávno nebyla novinkou a lidé ji doma vařili v jedné nádobě.
Říká se, že jistý Francouz si jednoho dne uvědomil, že voda už se vaří a on zapomněl přidat kávu. Honem ji tedy přisypal a zjistil, že se namletá zrníčka vznáší na hladině a on se nemůže napít. Proto vzal kovovou mřížku, přitlačil ji tyčkou na dno nádoby a bylo hotovo. K původní přípravě se už nikdy nevrátil. Káva totiž chutnala báječně.
French Press je jedním z nejjednodušších kávovarů
Proto je skvělý pro začátečníky. Především, pokud si nechcete plést hlavu zbytečnými složitostmi. Kromě horké kávy v něm můžete jednoduše připravit kávu extrahovanou studenou vodou - Cold brew nebo třeba čaj.
Jednou z nevýhod je potřeba čištění kovové mřížky. Ideálně po každém použití, protože jinak vám zrníčka v další kávě způsobí neplechu a káva vám nebude chutnat.
Jak funguje French Press
Káva připravená ve French Pressu má unikátní chuť. Obvykle je výraznější a plnější než u jiných způsobů přípravy. A to hlavně díky esenciálním olejům, které kovová síťka přístroje (narozdíl od filtrů) propustí do nápoje.
French Press zdůrazňuje silné příchutě, proto doporučujeme používat především kávové směsi. Při přípravě se káva s vodou dostává do relativně dlouhého kontaktu, takže je nezbytné použít kávu velmi hrubě namletou. Cílem je totiž zpomalit průběh extrakce, aby výsledný nápoj nebyl hořký a přeextrahovaný.
Jak připravíte tu nejlepší kávu z French Pressu
Ať si říká kdo chce, co chce, tak káva z French Pressu by neměla být hořká a ani pokrytá filmem. Proto věnujte největší pozornost hrubosti mletí vaší kávy. Pokud kávu namelete jemněji, voda do zrn pronikne příliš snadno a váš nápoj bude hořký.
Jestli máte mlýnek, který vám umožní umlít kávu extra hrubě a přitom rovnoměrně, tak se nebojte extrakce (louhování kávy) v délce 8 minut. Běžně se doporučuje extrakce 5 minut a hrubě mletá káva. Jinými slovy, můžete si hrát s hrubostí mletí i časem extrakce. Nebojte se toho, výsledky vás ohromí.
Postup přípravy kávy ve French Pressu
1. Namelte kávová zrna nahrubo (25g) a přesypte do French Pressu
2. Použijte 400ml vody (ideálně filtrované) o teplotě 90-94 st. a zalijte kávu
3. Po 1 minutě kávu promíchejte lžičkou
4. Nad nádobu umístěte píst, ale zatím ho nestlačujte
5. Po dalších 4 minutách (pokud jste si určili dobu extrakce 5 minut) pomalu a jemně stlačujte píst. V této fázi buďte obzvlášť opatrní. Pokud ho stlačíte příliš rychle, zbytečně kávovou sedlinu rozvíříte.
6. Je extrémně důležité, ihned po ukončení extrakce kávu nalít do šálků nebo ji přelít do karafy.
V žádném případě nenechávejte nápoj ve French Pressu. Narušíte tím vyváženou chuť a vaše káva bude hořká a trpká.
Závěrem... z French Pressu připravíte luxusní kávu
Stačí dodržet pár pravidel:
- louhování nesmí být kratší než 4 minuty, protože nápoj nebude vyvážený
- káva nesmí být středně nebo jemně mletá, protože nápoj bude hořký
- změřte si dobu extrakce
- ihned po ukončení kávu přelijte
- vybírejte z čerstvě upražených káv vhodných na French Press
Vyzkoušejte degustační sadu káv na French Press
Zajímají vás další informace o přípravě kávy?
Ptejte se nás kdykoliv na našem chatu
Zdroj fotografií: Alesio a Istockphoto